Ondanks dat E10 er ook overal wordt aangeboden

Euro 95 vs. E10

Euro 95 (ongelood) is op meerdere plekken in Nederland vervangen door E10. Onlangs berichtte wij hier ook over op onze Facebook-pagina, maar graag verschaffen wij u nog meer duidelijkheid over de verschillen tussen Euro 95 en E10.

Wat is E10 en wat is E5?

E5 en E10 is benzine is waarbij het getal (5 of 10) staat voor het percentage bio-ethanol wat in de benzine is verwerkt. E10 bestaat, zoals u wellicht zelf ook al had berekend, voor 90% uit fossiele brandstof, met daarnaast 10% bio-ethanol. E10 is over het algemeen geen probleem voor benzine auto’s, hetzelfde geldt voor E5 (95% fossiele brandstof en 5% bio-ethanol). Tevens is E5 in de praktijk veelal hetzelfde als Euro 95 ongelood. Alleen voor een kleine 10% auto’s en (overige) motoren is E10 niet geschikt en zorgt het voor benzine problemen, vandaar dat wij dit bij u aankaarten. Hoort uw auto bij deze 10% dan raden wij u aan om ‘gewoon’ Euro 95 ongelood, oftewel E5 te tanken. In andere gevallen kunt u zonder zorgen E10 tanken. Mocht u E5 of E10 niet kunnen verkrijgen bij het benzinestation, tankt u dan alstublieft SuperPlus 98 of een premium brandstof. Zo voorkomt u motorschade en benzine problemen! Er is een handige E10 check, zo kunt u precies zien of uw auto E10 aankan, of niet.

Bio-ethanol, wat is dat?

Bio-ethanol staat voor alcohol, deze alcohol is gemaakt met een proces van suiker, mais of tarwe. Bio-ethanol is schadelijker, omdat het agressiever is, dan benzine. Daardoor kan het motoronderdelen aantasten.

Per ongeluk E10 getankt en nu?

Heeft u per ongeluk E10 getankt? Als het de eerste keer was dan hoeft dit niet direct problemen te veroorzaken. Zorg er wel voor dat u de volgende keer weer de juiste brandstof tankt. Belangrijk is dat u dan de verkeerde brandstof (E10) niet in de tank laat zitten, maar de tank eerst laat leegpompen. Vervolgens kunt u gerust de juiste brandstof weer tanken.

Buitenland

Ook in het buitenland is E10 en E5 aan de orde. In Duitsland kunt u het beste Euro 95 tanken. Euro 95 is, ondanks dat E10 ook overal wordt aangeboden, in Duitsland namelijk nog goed verkrijgbaar. In Frankrijk is er langs de snelweg nauwelijks nog E95, tankt u daarom in Frankrijk Super Sans Plomb 98 (loodvrije Superplus 98). Buiten de snelweg om, op de binnenwegen, is in Frankrijk wel nog gewoon Euro 95 verkrijgbaar. E10 is uiteraard ook overal in Frankrijk te verkrijgen.

Mocht u nu toch problemen door de verkeerde brandstof, of bent u er niet zeker van dat u de juiste brandstof heeft gebruikt, dan kunt u ons altijd benaderen.

Tevens kunt u altijd bij ons terecht voor bijvoorbeeld: