Remschijven vervangen

Wanneer remschijven vervangen?

Wanneer weet u of uw remschijven vervangen moet? Dit kan voor u lastig in te schatten zijn. Als u voelt dat de auto niet meer zo goed remt is het al verstandig uw remmen te laten controleren. Als u het rempedaal intrapt, worden de remblokken tegen de schijven aangedrukt. Aldus ontstaat wrijving en dus remkracht. Maar door die wrijving treedt er ook slijtage op aan de remschijven. Als de auto niet goed meer remt, zal dat eerder liggen aan te ver versleten remblokken of een lek in de remleiding. Maar ooit zijn ook de remschijven aan vervanging toe.

Als de remschijven versleten zijn, neemt de wrijving tussen remblokken en remschijven af. U merkt dit tijdens het remmen. Voelt u een duidelijke vertraging, dan is het verstandig om een afspraak te maken en onze monteur naar de remmen te laten kijken.

Een andere manier om te ontdekken of uw remschijven aan vervanging toe zijn, is door ernaar te kijken. Op de remschijf ziet u een blinkend spoor door het contact met het remblok. Slijt dit spoor diep in de remschijf, dan is ook het verstandig om de remschijven te laten controleren.

Merkt u een van de volgende zaken op, neem dan direct contact met ons op voor een afspraak:

  • Zwakke remkracht
  • Tragere remkracht dan voorheen
  • Zichtbaar versleten remschijf of -schijven

Remschijven levensduur

Het is lastig om de levensduur van remschijven aan te geven. De slijtagesnelheid is namelijk afhankelijk van uw rijstijl. Rijdt u stevig door en trapt u vaak flink op de rem, dan zijn de remschijven eerder aan vervanging toe. Rijdt u juist als het tegenovergestelde hiervan dan is het goed mogelijk dat uw remschijven langer mee gaan. Toch blijft het uiterst raadzaam om tijdig uw schijven te laten controleren.

levensduur van remschijven

Hoe worden remmen vervangen?

Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd links én rechts de remschijven vervangen worden. Anders krijgt u een ongelijke remwerking. Bij de vervanging van remschijven horen bijna altijd nieuwe remblokken. Alleen dan werken uw remmen weer 100%.

Zorg voor tijdig onderhoud, waarbij de remmen worden gecontroleerd. Voelt u een wisselende remkracht of trillingen bij het remmen, dan kan dat erop duiden dat de schijven krom zijn. Dat kan veroorzaakt zijn door plotselinge temperatuurwisseling, bijvoorbeeld als u met gloeiend hete remmen door een diepe plas water gereden bent. Kromme schijven moeten vervangen worden. Tot slot is het belangrijk dat nieuwe remschijven, net als nieuwe remblokken, de eerste 100 km beheerst ingeremd worden.