Beslagen ruiten voorkomen

Condens op uw autoraam kan voor erge belemmering zorgen tijdens het autorijden. Wij leggen graag uit hoe condens in uw auto ontstaat en hoe u het kunt voorkomen.

Last van beslagen ruiten?

Heeft u last van beslagen ruiten en wilt u dit graag voorkomen? Lees dan snel verder. Condens valt te bestrijden en dat is nodig, want een boete voor beslagen autoruiten kost namelijk 230 euro. Een flink bedrag! Wanneer men in de auto geen airconditioning heeft, voornamelijk bij oudere auto’s, moet er behoorlijk geveegd (met een doek) en gekrabd worden. Vandaar dat wij u een aantal tips geven om condens in de auto tegen te gaan, maar allereerst leggen wij u graag uit hoe condens ontstaat.

Hoe ontstaat condens?

Wanneer het koud is beslaan de autoruiten eerder, doordat de koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Met name ’s nachts wordt die vochtigheid gecondenseerd via kleding en schoenen. De vochtigheid komt binnen en betrekt dit op de ruiten. Wanneer men niet vaak in de auto rijdt, gaat de vocht moeilijker weg. Aangezien een auto waarin vaak wordt gereden zelf opdroogt en door airconditioning als die aanwezig is in de auto.

Daarnaast speelt verwaarlozing ook een rol, met bepaalde accessoires kan er al veel tegen beslagen ruiten worden gedaan. Mocht dit niet helpen, dan moet uw auto worden nagekeken. Vaak is dan de afdichting van de deuren en/of ramen niet meer goed. Dit kunt u ook aangeven wanneer uw auto voor een grote beurt gaat!

Beslagen ruiten tegen gaan

Om beslagen autoruiten tegen te gaan, kunt u onder andere de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Afvoerkanalen schoonhouden: deze bevinden zich tussen de voorruit en motorkap, eventueel in het zonnedak en soms aan de achterkant van uw auto. Verwijder het vuil dat hierin/hierbij ontstaat;
  • Binnen filter vervangen: deze kan verstopt raken, daardoor kan de lucht in de auto niet goed circuleren. Ook is er kans op bacteriën en schimmels, dit kan ook de gezondheid schaden;
  • Vocht verwijderen: zorg dat de ventilatiekanalen open staan, waardoor de vocht verdwijnt. Zorg er tevens voor dat u in de auto gebruik maakt van warme lucht, deze warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht;
  • Airconditioning gebruiken: ook in de winter dient deze regelmatig gebruikt te worden. Tevens neemt de airconditioning ook vocht uit de lucht op. Dit is efficiënter dan het gebruik van de verwarming;
  • Gebruik vocht absorberende producten: denk hierbij aan kussens, u kunt ze mooi meenemen in het interieur van de auto en ze nemen vocht op.

Bovenstaande punten helpen u zeker om beslagen ruiten tegen te gaan. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe handige weetjes? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief!