Koppeling vervangen

Wanneer koppeling vervangen

Heeft u het idee dat wanneer uw gas geeft, u bijna niet versnelt? Dan is wellicht uw koppeling aan vervanging toe. Blijf ver vooral niet te lang mee door rijden, want dat kan tot vervolg hebben dat u niet meer kunt schakelen.

Er zijn overigens verschillende zaken waaraan u kunt merken of uw koppeling vervangen moet worden. Uw auto slipt bijvoorbeeld bij het wegrijden, u moet uw koppeling verder op laten komen dan u gewend bent, u komt traag van uw plek of de motor draait ongewenst hoge toertallen. Ook kan het voorkomen dat het koppelingspedaal trilt of dat u krakelende of ratelende geluiden hoort bij het schakelen of het wegrijden.

Levensduur koppeling

Hoelang een koppeling meegaat is afhankelijk van de bediening. Gemiddeld gaat een koppeling ongeveer 150.000 km tot 250.000 km mee. Er staat geen vaste termijn voor vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is de levensduur van de koppeling minder lang en dus eerder aan vervanging toe. De levensduur heeft dan ook grotendeels te maken met hoe u uw auto gebruikt en bedient.

Het is verstandig om de koppeling te laten controleren als:

  • de versnellingsbak slecht schakelt
  • de bediening van het koppelingspedaal zwaarder wordt of hoger komt te zit.

hoe ziet een koppeling eruit

Het vervangen van een koppeling

Vaak is het afstellen van de koppeling voldoende om te blijven rijden. Rijdt u te lang door met een versleten koppeling, dan loopt u het risico op dure reparaties, omdat andere onderdelen kapot zijn. Het is dan ook sterk aan te raden om uw koppeling altijd te laten controleren wanneer u een van de eerder genoemde zaken opmerkt. Een tijdige controle kan extra kapotte onderdelen – en daarmee honderden, zo niet, duizenden euro’s – voorkomen. Neem voor een controle gerust contact met ons op.

Bij het vervangen van een koppeling moet meestal de transmissieolie (niet te verwarren met motorolie) worden ververst. Verder kan het voorkomen dat het vliegwiel, de hydraulisch druklager, de krukaskeerringen, aandrijfaskeerringen of priesaskeerringen ook aan vervanging toe zijn. Als dat zo is, dan zullen we vooraf toestemming voor reparatie vragen. Zodat u weet waar u aan toe bent.