APK keuring camper

De APK keuring voor de camper is in Europa een wettelijke verplichting. Naast dat het de verkeersveiligheid bevorderd, is de Algemene Periode Keuring ook goed voor het milieu. Voor betrouwbaar camper onderhoud, kunt u terecht bij Van der Veen Autogroep. De APK op uw camper wordt gekeurd op drie aspecten, namelijk:

  • Verkeersveiligheid;
  • Milieu;
  • Registratie.

Wanneer moet uw camper gekeurd worden?

Als eigenaar wil u dit graag weten. Daarnaast bent u vast benieuwd naar de APK eisen, maar vraagt u zich bijvoorbeeld ook af of de keuring van de camper op locatie kan plaatsvinden. Tenslotte horen wij vaak de vraag: moet een camper elk jaar gekeurd worden?

In ieder geval moet uw camper een geldige APK hebben (ook wanneer u er niet mee rijdt), anders riskeert u een boete van de RDW of de politie. Tevens krijgt u, naar alle waarschijnlijkheid, geen geld uitgekeerd van de verzekeringsmaatschappij bij een ongeluk.

Voor camper onderhoud is het goed om te weten in welke categorie uw camper valt. Bij de APK-erkenning wordt er voor de camper, maar ook voor andere voertuigen, onderscheid gemaakt. Het onderscheid voor de APK camper wordt gemaakt tussen:

  • Lichte voertuigen (APK2) – Dit zijn voertuigen met een gewicht van 3.500 kg of minder;
  • Zware voertuigen (APK1) – Dit zijn voertuigen met een gewicht van meer dan 3.500 kg.

Klik hier en vul uw kenteken in en check uw APK-datum.

apk keuring camper

Alles wat u moet weten over de APK keuring

De APK keuring voor de camper is, zoals u ziet, afhankelijk van het gewicht. Op basis hiervan wordt er onderhoud aan uw camper uitgevoerd.

Wat tevens nog het vermelden waard is voor de APK camper:

  • Wanneer er bij “Voertuigsoort” staat vermeld: “Personenauto”, dan moet u uitgaan van het gewicht vermeld bij “Massa ledig voertuig”;
  • Indien er bij “Voertuigsoort” staat vermeld: “Bedrijfsauto”, dan moet u uitgaan van het gewicht vermeld bij “Toegestane maximum massa”.

In de onderstaande tabel ziet u wanneer uw camper gekeurd moet worden. De eisen omtrent een APK worden hierin verduidelijkt. Bij een aantal ziet u dat (na drie jaar) de camper elk jaar gekeurd moet worden.

Gewicht Datum eerste​ inschrijving Brandstof Wanneer keuren?
Campers onder de 3.500 kg (APK2) ​Na 1 januari 2005​ Benzine en/of elektromotor​ Eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar​
Na 1 januari 2005​ Diesel, gas of anders (evt.in combinatie met elektrisch)​ ​Eerste APK na 3 jaar, daarna elke jaar​
Vóór 1 januari 2005 Alle soorten​ ​Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Campers 30 jaar of ouder Alle soorten​ ​Eens per 2 jaar
Vóór 1 januari 1960 Alle soorten​ ​Geen APK-plicht
Campers boven de 3.500 kg (APK1) Na 1 januari 1960​ Alle soorten​ Elk jaar APK​
Vóór 1 januari 1960 Alle soorten​ Geen APK-plicht​

Camper geschorst

Wanneer het kenteken van uw camper geschorst is, mag u met uw camper alleen rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring. Uw camper moet die dag WA-verzekerd zijn. U moet tijdens deze rit de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij u hebben. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK keuring camper laat doen. Mocht u de schorsing willen opheffen, dan kan dit gemakkelijk online.

camper onderhoud voorkom pech

Onderhoud camper

Camper onderhoud is, naast de APK keuring, een vereiste om lang te kunnen genieten van uw camper. Uiteraard wilt u een veilig voertuig zonder mankementen. Maar om dit te kunnen bewerkstelligen, zijn er een aantal zaken die u in de gaten moet houden:

  • Draaiende onderdelen voorzien van voldoende smering;
  • Onderhoudsbeurten: kleine en grote beurt;
  • Intervallen, waarbij extra werkzaamheden moeten worden verricht. Denk hierbij aan: vervangen van remvloeistof, koelvloeistof en distributieriem.

Wanneer bovenstaande zaken niet op tijd verricht worden, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de camper. Bijvoorbeeld: serieuze schade aan de motor. De kosten voor het onderhoud aan uw camper zijn zeer zeker de moeite waard. Wanneer de camper niet goed wordt onderhouden, lopen de kosten alleen maar op.

APK keuring camper bij Van der Veen Autogroep

De kosten voor een APK voor de camper bedragen € 54,95. Wij maken heldere afspraken en voeren een professionele keuring uit, zodat u voor het keuren geen overbodige kosten betaalt. Maak via een van de onderstaande direct een afspraak met de werkplaats van uw gewenste vestiging.