grote beurt

Grote beurt auto

Een auto heeft geregeld onderhoud nodig, dat staat buiten kijf. Het is noodzakelijk om een veilige auto te garanderen. Uw auto bestaat voornamelijk uit een grote verzameling draaiende delen. En draaiende delen zijn aan slijtage onderhevig en hebben voldoende smering nodig. Onderhoudsbeurten zoals de kleine en de grote beurt worden door de fabrikant van de auto voorgeschreven. Daarnaast kent iedere auto intervallen waarop extra werkzaamheden aan de auto moeten worden uitgevoerd, zoals: het vervangen van de remvloeistof, de koelvloeistof of distributieriem.

Gebeuren deze extra werkzaamheden niet op tijd, dan kan dat bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat een distributieriem knapt. Iets dat er niet alleen voor zorgt dat u niet meer verder kunt rijden, maar tevens serieuze schade aan de motor tot gevolg kan hebben.

En wanneer bijvoorbeeld de remvloeistof niet op tijd vervangen wordt, dan kan dit leiden tot roestvorming in het remsysteem. Omdat remvloeistof de nare eigenschap heeft vocht aan te trekken dat in de lucht zit. Op termijn zorgt de roestvorming ervoor dat de remmen niet langer naar behoren functioneren.

Grote beurt auto checklist

Een grote beurt bestaat voor het belangrijkste deel uit het aflopen van een lijst met vele tientallen controlepunten. Dit staat ook wel bekend als de grote beurt auto checklist. Hierbij worden alle onderdelen van de auto nagelopen en gecontroleerd worden op werking, slijtage en eventuele beschadiging. Tevens staan op de checklist van een grote beurt alle punten die met de APK keuring ook langsgelopen worden. Een grote beurt laten uitvoeren zorgt er dan ook mede voor dat u weer veilig met uw auto de weg op kan.

Grote beurt checklist

Standaard en extra werkzaamheden

Er zullen een aantal standaard werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld: het verversen van de motorolie, het vervangen van het oliefilter en het vervangen van het luchtfilter.

Naast de standaard werkzaamheden en controles bij een grote beurt, zijn er ook nog extra werkzaamheden die niet iedere grote beurt gedaan hoeven worden. Wanneer dat precies moet gebeuren is afhankelijk van het merk en type auto en de richtlijnen van de fabrikant.

Onder de extra werkzaamheden vallen dingen als:

  • Het vervangen van de brandstoffilters
  • Het verversen van versnellingsbakolie of vloeistof in de automatische transmissie
  • Het vervangen van de distributieriem
  • Het vervangen van de Multi riem of V-snaar
  • Het vervangen en afstellen van de contactpunten
  • Het verversen van de remvloeistof
  • De airco reinigen, controleren en bijvullen
  • De klepspeling controleren en afstellen

Service

U ziet, wat we doen bij een grote beurt is nogal wat. Voordat we met de werkzaamheden beginnen, maakt de monteur eerst een lijst van alles wat er vervangen of gerepareerd zou moeten worden. Aan de hand van een dergelijke lijst word u gebeld en wordt er overlegd of de reparaties moeten worden uitgevoerd en wat het gaat kosten.

Pas al u akkoord hebt gegeven, zullen de monteurs aan de slag gaan om uw auto te repareren. Dat is service waar iedereen bij gebaat is.