auto uitlijnen

Waarom auto uitlijnen?

Een auto moet uitgelijnd worden om ervoor te zorgen dat de banden gelijkmatig afslijten. Althans, dat is de meest voor de hand liggende reden om een auto uit te laten lijnen. Want autobanden kunnen minder lang meegaan doordat ze aanzienlijk harder zullen slijten als een auto niet goed is uitgelijnd. En tevens bespaart u brandstof omdat banden bij de juiste uitlijning minder rolweerstand hebben. Uw auto uitlijnen? Neem contact op met een van onze vestigingen.

Wat is uitlijnen?

Een auto uitlijnen is het afstellen van de wielstanden en wordt gemeten in graden. Hiervoor is speciale apparatuur nodig. In een notendop: Bij het uitlijnen wordt een auto op de brug gereden. Vervolgens wordt er apparatuur op de wielen van de auto gemonteerd. Deze geven de actuele stand van de wielen door aan het apparaat. Hierna wordt dit vergeleken met de wielstanden die de fabrikant aangeeft voor uw merk en type auto. Tevens wordt het stuur van de auto in de rechtuit stand vastgezet.

Wanneer de wielstanden buiten de door de fabrikant opgegeven toleranties vallen, zal de monteur de stand van de wielen gaan aanpassen, zodat deze weer binnen de waarden en toleranties van de fabrikant vallen. Vaak gebeurt dit verstellen van de wielstanden door middel van het aanpassen van de lengte van de stuurstangen. Vervolgens worden de wielstanden opnieuw gecontroleerd door de monteur. Wanneer de auto nu wel goed uitgelijnd blijkt, zal de monteur het apparatuur van de wielen verwijderen. Hiermee is het auto uitlijnen voltooid.

Speling

Soms is goed uitlijnen niet mogelijk door overmatige speling op bepaalde onderdelen van de wielophanging. Zoals bijvoorbeeld stuurkogels en fuseekogels. Hoewel de wielophanging hier ieder jaar op gecontroleerd tijdens de APK, kan er op enig moment toch teveel speling ontstaan om een auto goed uit te kunnen lijnen. Laat in een dergelijk geval de onderdelen waar teveel speling op zit eerst door de garage vervangen, voordat u de auto uit laat lijnen. Omdat bij teveel speling in onderdelen van de wielophanging, het uitlijnen niet echt veel zin zal hebben.

auto uitlijnen

Wanneer auto uitlijnen?

Regelmatig krijgen we de vraag wanneer u de auto moet laten uitlijnen. Omdat het uitlijnen van uw auto tevens bijdraagt aan de rijveiligheid zijn er naast het vervangen of wisselen van de banden meerdere momenten te noemen waarop het verstandig om de uitlijning van de auto te laten controleren:

  • Wanneer de auto niet uit zichzelf rechtuit rijdt.
  • Wanneer één van de wielen een serieuze aanvaring heeft gehad met een stoeprand of een ander obstakel.
  • Als er reparatiewerkzaamheden zijn verricht aan de wielophanging van de auto.
  • Het stuur staat niet recht als u rechtuit rijdt.
  • De auto trekt één kant op, waardoor steeds bijgestuurd moet worden om rechtuit te blijven rijden.
  • De wegligging is slecht. En de auto neigt snel van richting te veranderen bij oneffenheden op de weg.
  • Als het stuur niet vanzelf terugkeert in de middenstand na het nemen van een bocht.

Wanneer u op deze momenten het laten controleren op uitlijning achterwegen laat, kan dit vroeg of laat resulteren in het schuin afslijten van uw banden. En dat kan betekenen dat uw banden eerder aan vervanging toe zijn dan gebruikelijk. Maak vandaag nog een afspraak met een van onze werkplaatsen. Ook wanneer uw auto ander onderhoud nodig heeft, bent u bij ons aan het juiste adres. Remblokken of -vloeistof vervangen, banden wisselen, distributieriem vervangen, een grote beurt? Wij staan voor u klaar.