Corona(proof) autorijden regels

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over corona en autorijden, want met hoeveel personen mag u nu maximaal in de auto zitten? Moet u een mondkapje dragen tijdens het autorijden? Vragen die best belangrijk zijn, want anders riskeert u een boete. Deze boetes zijn de laatste tijd wel uitgedeeld, helaas ook aan mensen die niet goed genoeg waren geïnformeerd over corona en autorijden. Vandaar dat we u graag verder helpen met deze urgente vragen, in deze tijd.

Corona autorijden regels

Met hoeveel personen mag ik tijdens corona in de auto zitten?

Wanneer u niet samen bent met de mensen met wie u samenwoont, dient u (waar mogelijk) 1,5 meter afstand te hanteren. Dit geldt ook voor de auto! Maar 1,5 meter afstand houden is met autorijden erg lastig. Vandaar dat u alleen mag autorijden tijdens corona, met de mensen met wie u samenwoont. Dit kan familie zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook huisgenoten zijn.

Wel is er een uitzondering: u mag met één ander persoon, buiten uw huishouden, autorijden tijdens corona.

Mocht u met drie personen in de auto zitten (twee van ‘buiten’) riskeert u een boete van 390 euro (plus een aantekening op uw strafblad). De bestemming, of u nu met spoed naar het ziekenhuis moet, maakt niet uit.

En wat als ik met een mondkapje op autorijd?

Zelfs als u een mondkapje draagt, bent u strafbaar. Een mondkapje heeft dus geen invloed, als u met meer dan een persoon buiten uw huishouden autorijdt.

En wat als ik tijdens corona mijn praktijkexamen auto heb?

Sinds gisteren (11 mei) mag u wel een praktijkexamen afnemen voor het rijbewijs. Aangezien het geven van rijlessen, met praktijkexamens, wordt gezien als contactberoep. Hierbij zullen wel mondkapjes worden gedragen, alleen mag tijdens het praktijkexamen de rijinstructeur niet mee in de auto. Aangezien er dan weer met drie personen wordt autogereden. Van allen een verschillend huishouden.

Onderhoud aan uw auto nodig tijdens corona?

Natuurlijk, u kunt gewoon (alleen) of met personen van uw huishouden langskomen. Zelfs met een vriend, zo kunt u met de auto van uw vriend bijvoorbeeld weer thuis worden gebracht. U kunt uw auto langs brengen voor onder meer het volgende:

Wij helpen u graag, ook tijdens corona, uiteraard met het in acht nemen van de voorzorgsmaatregelen.